Zo bereid je je auto voor op een vakantie in het buitenland

De vakantieperiode staat voor de deur en we verheugen ons weer op onze trip naar het buitenland. Of je nu van plan bent om door schilderachtige landschappen te rijden, historische bezienswaardigheden te verkennen of gewoon te ontspannen aan het strand, een goede voorbereiding is essentieel voor een zorgeloze vakantie met de auto. In dit artikel zullen we enkele belangrijke punten bespreken waar je aan moet denken voordat je met je auto de grens oversteekt!

Onderhoud en controles 

Om er voor te zorgen dat je auto altijd start wanneer jij dat wilt en je bovendien veilig van A naar B brengt, ook onder zware weers- en verkeersomstandigheden, heeft de auto regelmatig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je auto grondig wordt gecontroleerd door een gekwalificeerde monteur. Deze vind je hier. Dit omvat het controleren van de vloeistofniveaus, bandenspanning, remmen, verlichting en accu. Controleer ook of je reserveband in goede staat is en of je het juiste gereedschap hebt om deze te vervangen. Door deze controles uit te voeren, minimaliseer je het risico op pech onderweg en kun je met vertrouwen op reis gaan. 

Wees goed verzekerd 

Controleer of je autoverzekering geldig is in het buitenland en welke dekking er geldt. Informeer ook naar eventuele aanvullende verzekeringen die je nodig hebt voor het land van bestemming, zoals een reisverzekering met dekking voor autoreizen. Ga je voor een All Risk-verzekering, een beperkt casco of een WA-verzekering? Sommige verzekeraars bieden ook een speciale buitenland module aan, voor als je extra goed verzekerd naar het buitenland wilt gaan. Neem je verzekeringsbewijs en andere belangrijke documenten zoals je rijbewijs, kentekenbewijs en groene kaart mee. Zorg ervoor dat deze documenten up-to-date zijn en gemakkelijk toegankelijk zijn tijdens je reis. Je kunt immers beter voorkomen dan genezen. 

Milieuzones en vignetten 

Sommige landen hebben speciale milieuzones waarin bepaalde voertuigen restricties hebben of speciale vergunningen vereisen. Informeer jezelf over deze zones voordat je op reis gaat, zodat je geen boetes riskeert. In sommige steden of gebieden is het verplicht om een milieusticker op je auto te hebben, zoals een Crit’Air-sticker in Frankrijk of een Umweltplakette in Duitsland. Controleer de regels en zorg ervoor dat je de juiste sticker hebt aangevraagd en op je voorruit hebt geplaatst voordat je de milieuzones betreedt. Sommige landen vereisen specifieke vignetten of toestemming voor het gebruik van bepaalde wegen of toegang tot steden. Denk hierbij aan vignetten zoals de Zwitserse Autobahnvignette of de Oostenrijkse autovignetten.

Complete veiligheidsuitrusting 

Het is belangrijk om een goed uitgeruste veiligheidsset in je auto te hebben, vooral wanneer je naar het buitenland reist. Zorg ervoor dat je de verplichte items bij je hebt, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, EHBO-kit en brandblusser. Controleer of deze items voldoen aan de wettelijke vereisten van het land dat je bezoekt. Daarnaast is het essentieel om op de hoogte te zijn van de noodnummers van het land, zoals het algemene alarmnummer en eventuele specifieke hulpdiensten. Noteer deze nummers en bewaar ze op een gemakkelijk bereikbare plaats in je auto. Als je echt niets wilt vergeten, zijn er veel checklisten te vinden online. Zo ga jij zeker weten veilig op reis. 

Up-to-date navigatie 

Een betrouwbaar navigatiesysteem of kaart kan je helpen om je weg te vinden in onbekend terrein. Zorg ervoor dat je vooraf de juiste kaarten of GPS-updates downloadt voor de landen die je gaat bezoeken. Daarnaast is het essentieel om vertrouwd te raken met de verkeersregels en voorschriften van het land waarin je reist. Snelheidslimieten, verkeersborden en andere verkeersregels kunnen variëren, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Het is ook handig om enkele belangrijke verkeersregels te bestuderen, zoals voorrangssituaties en parkeerbeperkingen.